Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Kabinet pakt belastingontduiking aan (vennootschapsbelasting minder snel omlaag)

Geplaatst op: 20-09-2019, 09:10:42

Menno Snel, staatssecretaris van Financiën, kondigde in het Belastingplan 2020 aan de vennootschapsbelasting minder en minder snel te verlagen. Daarnaast wil het kabinet hard optreden tegen belastingontduiking.  

In 2020 wordt het hoge tarief van de vennootschapsbelasting in tegenstelling tot eerdere plannen niet verlaagd. Vanaf 2021 gaat het hoge tarief voor de vennootschapsbelasting wel omlaag, maar minder dan eerder bedacht. Met de extra opbrengsten die deze maatregel oplevert, verlaagt het kabinet de lasten voor burgers. Het tarief voor de vennootschapsbelasting is voor het deel van de winst tot en met 200.000 euro in 2019 19 procent, in 2020 16,5 procent en in 2021 15 procent. Voor het deel van de winst vanaf  200.000 euro is het tarief in 2019 25 procent, in 2020 ook 25 procent en in 2021 21,7 procent.

Kabinet wil brievenbusfirma’s aanpakken

Sommige landen heffen niet of nauwelijks belasting. Jaarlijks gaat er via Nederland zo’n 22 miljard euro aan rente en royalty’s naar deze landen. Dat gebeurt vaak via zogenoemde brievenbusfirma’s. Het kan zijn dat dit geld dan nergens wordt belast. Het kabinet wil dit aanpakken met de introductie van een bronbelasting op uitgaande rente en royalty’s. Nederland heeft een lijst opgesteld van landen met lage belastingen. Daar staan op dit moment 21 landen op. Elk Nederlands bedrijf dat rechtstreeks rente of royalty’s betaalt aan bedrijven in deze landen, moet hier vanaf 2021 bronbelasting over betalen. Snel: “Dit voorkomt dat brievenbusfirma’s Nederland gebruiken voor doorstroomactiviteiten naar deze landen.”

Boetes voor belastingontduiking openbaar gemaakt

Per 2020 worden boetes voor belastingontduiking openbaar gemaakt die zijn opgelegd aan medeplegende dienstverleners, zoals bij de Panama Papers. Over het algemeen gaat het om belastingadviseurs. Maar bijvoorbeeld ook notarissen, accountants en advocaten. De openbaar gemaakte gegevens blijven 5 jaar staan op de website van de Belastingdienst.
Inkeerregeling wordt beperkt

Inkomen alsnog melden

Met de inkeerregeling kunnen belastingbetalers die inkomen hebben verzwegen, dit inkomen alsnog melden bij de Belastingdienst. Zij krijgen dan geen of een lagere boete. Inkeerders kunt in 2020 nog steeds gebruikmaken van de inkeerregeling. Maar als zij verzwegen inkomen uit aandelen (box 2) of vermogen (box 3) alsnog opgeven, krijgen zij wel een boete. Ook maakt het vanaf 2020 niet meer uit of dit inkomen wel of niet uit het buitenland kwam.

Invoering minimumkapitaalregel

Er komt daarnaast per 1 januari 2020 een minimumkapitaalregel voor banken en verzekeraars. De mogelijkheid rente af te trekken van de belasting geeft banken en verzekeraars nu een prikkel om vreemd vermogen aan te trekken. Door de introductie van de minimumkapitaalregel mogen banken en verzekeraars minder fiscale rente aftrekken als zij te veel vreemd vermogen hebben. “Deze maatregel is strikt genomen niet bedoeld om belastingontwijking of -ontduiking te bestrijden, maar zorgt er wel voor dat banken en verzekeraars meer belasting gaan betalen”, aldus Snel.

Bron: artikel van 17 september 2019 op www.executivefinance.nl

Download bijlage: royalties.png

Ga terug naar de vorige pagina